✉: onzeredactie@veerlesnijders.nl

Deaf in the Picture

Het vierjaarlijkse, internationale festival met films van en over doven, vond van 23 juni tot en met zondag 26 juni 2011 voor het laatst plaats. Deze vierde editie voltrok zich bij de Amsterdam Bioscoop het Ketelhuis. Van onze Redactie verzorgde de verslaggeving en maakte vijf festivalmagazines.

Illustratie
Er zijn veel vooroordelen over doven, zo kunnen ze niet bellen en niet dansen. In de rubriek Deaf for Dummies hielpen we door middel van scherpe illustratie iedere dag een ander misverstand over doven de wereld uit. Meneer Dovemans speelde hierin de hoofdrol.

Verslag
Kent de dovencinema een eigen filmtaal? Dat was een van de onderwerpen uit het verdiepingsprogramma van Deaf in the Picture. Iedere middag vond er een debat plaats waar interessante discussies ontstonden. Wij waren daar bij en schreven er heldere verslagen over die via het webmagazine de wereld in gestuurd werden.

Interview
Het festival vertoonde zo’n honderd speelfilms, documentaires en korte films. Maar wat vonden de bezoekers eigenlijk van deze films? Iedere dag bevroegen en fotografeerden we er drie voor de rubriek Deaf Panel.

Film
Voordat het festival van start ging kreeg het barpersoneel een cursus gebarentaal. Tijdens het festival maakten we portretten van enkele (internationale) makers. Omdat mensen met een gehoorbeperking veel visueler ingesteld zijn kozen we voor videoportretten, in plaats van uitgewerkte artikelen. Tijdens het maken van die portretten kregen we hulp van een tolk gebarentaal, die live vertelde wat de (dove) regisseurs zeiden. Alle filmpjes zijn via ons Vimeo kanaal te bekijken.

Foto
Iedere dag was er een fotograaf aanwezig die het festival en haar bezoekers visueel vastlegde.

Festivalnieuws
Tijdens het festival liepen er reporters rond die speurden naar nieuws. Ze waren bij Q&A’s, interviewden belangrijke gasten, spraken met makers en legden de award ceremonie vast.

© van onze Redactie 2012